Hypnopraktijk Juno Lucina

She who brings children into the Light 

De bevalling

Dat je opziet tegen de bevalling is normaal. Als je zwanger bent, weet je dat je ooit moet gaan bevallen. Maar het is ook normaal dat je (een beetje) bang bent. Ben je bang voor bevallen? De angst komt voort uit angst voor het onbekende. Ben je nog nooit bevallen, dan weet je ook niet wat je te wachten staat. Je kent alleen de verhalen van anderen en die zijn vaak minder prettig. 

Maar ook na een eerdere bevalling kunnen er hobbels te nemen zijn. Zelfs al vind je zelf – in je hoofd – dat je bevalling oké was, dan nog kan je lichaam daar anders over denken. Hele moeizame, maar ook hele snelle bevallingen kunnen voor een ‘trauma’ zorgen. Het woord trauma vinden veel vrouwen te heftig klinken. Ze vonden hun bevalling ‘moeilijk, lang of naar’, maar om het een trauma of traumatisch te noemen, dat vinden ze vaak een stap te ver, want ze hebben er toch een mooie baby voor teruggekregen! 

Medisch en psychologisch gezien is trauma toch het beste woord, want het betekent letterlijk ‘een lichamelijke of psychische wond veroorzaakt door een ongeval, operatie of ingrijpende levensgebeurtenis’. Vandaar dat ik op deze site het woord ‘trauma’ gebruik. 

Lees verder en kijk of je jezelf hierin herkent. Als dat zo is, hoop ik van harte dat je niet met dergelijke gedachten en gevoelens rond blijft lopen in de hoop dat het vanzelf wel over zal gaan, maar dat je in actie komt om jezelf te bevrijden van je nare herinneringen. 

Jij kunt er niets aan doen dat je een trauma hebt opgelopen tijdens je bevalling. Dat is niet iets waar je bewust voor kiest. Een traumatische gebeurtenis sla je op in je lichaam, alsof de bliksem is ingeslagen. 

ONTSPANNEN BEVALLEN BIJ JUNO LUCINA HELPT

Ontspannen bevallen is een positieve en praktische cursus ter voorbereiding op de geboorte. Het grote verschil met andere cursussen is dat pijn geen onderdeel hoeft te zijn van de bevalling. Je werkt met ademhalings- en ontspanningstechnieken zoals zelfhypnose, visualisatie en verdieping door technieken als NLP. Door diep te ontspannen kan de baarmoeder ongestoord haar werk doen en net als alle andere spieren in je lijf werken... zonder pijn.

PIJN 

Pijn bij de bevalling is (meestal) een gevolg van angst. Hoe meer ontspannen je bent des te minder pijn je ervaart bij de bevalling. Angst zorgt namelijk voor spanning in je lichaam en spanning zorgt voor pijn. Coach Bianca Snel laat je zien dat weeën geen pijn hoeven doen, als je vertrouwen hebt en kunt ontspannen. Als je ontspannen bent en je goed voelt maak je het gelukshormoon oxitocine aan, wat de aanmaak van stresshormonen die pijn veroorzaken tegengaat. Als je ontspannen bent voel je minder pijn. 

Je doet het niet alleen: de oefeningen en gesprekken met Bianca tijdens de cursus sessies helpen je. Baby’s genieten vaak ook erg van de "ontspanningsoefeningen". 

PARTNER KAN MEEDOEN 

Ook je partner kan meedoen. Hij kan je helpen je ontspanning te verdiepen. Bijvoorbeeld met de scripts die we tijdens de bezoeken behandelen. Belangrijk is  dat je samen toeleeft naar de geboorte van jullie kindje en nadenken over hoe jullie het willen. Je partner kan dan als spreekbuis fungeren naar de zorgverleners, zodat jij je volledig kunt focussen op de geboorte. Vaders vinden het vaak erg prettig dat ze écht iets kunnen betekenen, zodat de geboorte van jullie kindje iets van jullie samen wordt.